Här är några tips på vad man kan göra i Karlstad

Karlstad är en vacker stad som du måste se någon gång i livet. Karlstad har ett blomstande kulturliv och här finns det så mycket att se och uppleva. Vi har några tips på vad man kan göra i Karlstad.

Karlstad är Sveriges 20:e största tätort. Staden ligger vid den övre sidan av Vänern som är Sveriges största sjö. Klarälvens delta där älven slingar sig genom staden på många ställen och delar sig i åtta större grenar innan den mynnar ut i Vänern.

Tre tips på vad man kan göra i Karlstad med barn

Tips1 – Mariebergskogen

Mariebergsskogen är en härlig stadspark för hela familjen, laddade med aktiviteter. I Mariebergsskogen finner man allt från en lekträdgård och en djurpark till ett friluftsmuseum, naturum och rundturståg. Dessutom kan du här spela minigolf, bada i Vänern, gå på skattjakt och trollvandring.

Lillskogen är Mariebergsskogens djurpark, där bor svenska lantraser av alla de slag. Kor, ponnyer, grisar, getter, får, kaniner och ankor väntar på ditt besök. Hönsen går fria och sprätter i gruset på stallbacken.

I Mariebergsskogen finns flera roliga lekplatser där barnen kan klättra, hoppa, springa och leka. På övre lekplats hittar du bland annat linbana, småhus och gungor.

Under sommaren går rundturståget Conrad Höök i parken. Genom en guidad tur kan man upptäcka den vackra naturen med Lillskogen med alla djuren.

Tips2 – Sundstabadet

Sundstabadet i centrala Karlstad finns det något för alla. I upplevelsebanan kan hela familjen busa med rutschkanor, klättervägg, laguner och vattenfall. Här finns även en barnavdelning med flera pooler med varmare vatten för de minsta. Sundstabadet är en riktig upplevelse för barnen.

I rutschbanan Stora blå kan du åka i en gul ring eller tillsammans med någon i en blå dubbelring. I rutschbanan Svarta fallet åker du utan ring på tid och får poäng för antalet ljuspunkter du hinner nudda på vägen ned.

Tips3 – Högt & Lågt Klätterpark 

I det vackra Skutberget i Karlstad ligger Högt & Lågt Klätterpark, som består av flera olika höghöjdsbanor med ett brett urval av svårighetsgrader. Var och en kan börja på sin nivå. Graderingen börjar med orange, som är den enklaste banan. Därefter följer grön, mörkgrön och blå. Röd är den svåraste banan. I klätterparken får man uppleva ett spännande äventyr. Det här är ett ställe där skall barn och vuxna kunna ha lika roligt tillsammans.

Tre tips på vad man kan göra i Karlstad med konstintresse?

Tips1 – Värmlands Museum

Värmlands Museum ligger på Sandgrundsudden i centrala Karlstad. 2019 öppnade museet igen efter en omfattande ombyggnad. Den nya byggnaden har sju fasader i mjuka bågformer, faluröda träpanel och stora fönsterytor.  Museet har en 2000 m² utställningsyta med en takhöjd på 6 m som ger unika förutsättningar för utställningar.

Det här är ett museum där du kan lära dig mer om landskapets kulturhistoria. Värmlandsliv är en permanent historisk utställning om människors liv i landskapet under 10 000 år. Förutom permanenta utställningar visar museet årligen omkring femton olika tillfälliga utställningar som man kan gå och titta på.

Tips2 – Sandgrund Lars Lerin

Sandgrund är en gammal restaurangbyggnad i Karlstad som blev ombyggd till en populär konsthall 2012. Konsthallen ligger granne med Värmlands Museum och Sandgrundsparken med på kort promenadavstånd från Karlstad centrum i en vacker naturmiljö.

På Sandgrund Konsthall får man se en permanent utställning av Lars Lerin. Här finns även ett gästutställningsrum för utställningar med verk av andra konstnärer. Konsthallen tilldelades Årets Turismpris 2016.

Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellkonstnär. Han har ställt ut på gallerier och museer i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland och USA. Lars Lerin är även en begåvad författare. Han har givit ut fler än 50 egna böcker med sina akvareller och egna tonsäkra texter. En av hans böcker är Naturlära som han vunnit Augustipriset för.

Tips3 – Brigadmuseum

Brigadmuseum är ett upplevelsemuseum för de som är intresserade av militärhistoria. Basutställningen handlar om kalla kriget från 1945-1991. Där får du klämma, känna, lyssna, läsa och se hur kalla kriget påverkade Sverige.

Tre tips på vad man kan besöka i Karlstad

Tips1 – Statyn “Sola i Kallsta”

Detta är en staty av Eva-Lisa Holtz som drev sitt eget värdshus i Karlstad på 1700-talet. Genom sitt sprudlande humör och varma bemötande blev hon känd under namnet Sola i Karlstad.

Statyn står vid Klarälvens strand i centrala Karlstad och är en populär plats bland turister.

Statyn var gjord av konstnären Herman Reijers, 1984. Han ville att statyns estetiska uttryck skulle förmedla bilden av en kvinna med skinn på näsan, spänstig och självständig med en inre styrka.

Sola har blivit en symbol för karlstadsbornas gästvänlighet, glada sinne och driftiga entreprenörskap. 

Tips2 – Gamla Stenbron

Det finns många broar i Karlstad, men en av dem är stadens vackraste sevärdheter. Den gamla stenbron i Karlstad, även känd som Östra bron eller Store Bron, var Sveriges längsta bro när den byggdes mellan 1761 och 1811. Bron är 168 meter lång med tolv vackra valv och går mellan stadsdelarna Haga och Norrstrand.

Tips3 – Domkyrkan i Karlstad

Domkyrkan ligger mitt i Karlstad omkring 100 meter från Stora torget. Domkyrkans historia sträcker sig tillbaka till 1200-talet. Den är byggd med kraftiga murar i byggnadssten med detaljer i tegel. Kyrkan har varit med om flera bränder och renoveringar genom åren. Kyrkans historiska föremål, vackra fönster och domkyrkotorn erbjuder en upplevelse tillbaka i tiden.

Tre praktiska tippsar

Tips1 – Aktuella information

Om du planerar att resa till Karlstad finner du mer information allt ifrån spännande evenemang till stadens sevärdheter på hemsidan av Visit Värmland.

Tips2 – Vandringsleder i Karlstad

En av Karlstads största tillgångar är närheten till naturen och sjöarna. Missa inte att ta dig ut i naturen för en motionsrunda på någon av stadens vackra vandringsleder.

Tips3 – Att bo på hotell

Om du vill tillbringa några semesterdagar i Karlstad boka ditt hotellrum på Hotell Nova i Karlstad som erbjuder dig ett modernt och prisvärt boende med god service. Hotellet har 38 hemtrevliga rum som blivit omsorgsfullt inretts i harmoniska färger. Här finner du allt som du behöver för att känna dig som hemma.