3 vackra vandringsleder i Karlstad

Om du längtar efter en skön vandring i naturen, klä dig för dagens väder, packa ryggsäcken och kom till Karlstad! Det finns ett 30-tal olika vandringsleder i Karlstad kommun som du får vandra igenom.

Karlstad är verkligen den perfekta staden för naturliga upplevelser. Genom att vandra på en vacker vandringsled i Karlstad ska man njuta av naturen, uppleva tystnad och komma närmare sig själv. Här kommer tre tips om vilka vandringsleder i Karlstad skulle erbjuda dig en riktig naturupplevelse.

Vandringsled i Karlstads centrum – Mariebergs strandängar

En av de vackra vandringslederna i Karlstads kommun är Mariebergs strandängar som ligger i närheten av stadskärnan. Det är ett fågelrikt naturområde där våtmarken skapar en naturlig miljö för våtmarksfågel. Över 180 arter har observerats i området till exempel tofsvipa och gulärla.

Promenadstigen startar vid Naturum Värmland i Mariebergsskogen. Inne på naturum får man kunskap om djurlivet och naturen genom spännande utställningar som varmt rekommenderas att besöka före eller efter vandringen.

Naturum Värmland

I området står två fågeltorn där man kan studera fåglarna på riktigt nära håll, samtidigt har man en fantastisk utsikt över strandängarna. På Mariebergs strandängar kan man vandra antingen på egen hand eller genom en guidad tur för att få en utförlig information om fågellivet.

Tofsvipa

Mariebergsskogen

Mariebergsskogen är Karlstads egen stadspark, som är beläget vid Vänern. Här finner du djurpark, lek- och badplatser, friluftsmuseum, caféer och mycket mer. Mariebergsskogen erbjuder upplevelser för hela familjen året om.

Naturen är enastående i Mariebergsskogen. Den stora delen av skogen är tallskog med uppemot 400 år gamla talljättar. I Värmland hittar du ingen liknande gammelskog. Genom skogen leder ett stort antal promenadstigar, varav den mest populära är Mariebergs strandängar.

Frödingleden i Karlstad

Att ta sig igenom Frödingleden är en upplevelse där motionen och kulturen möter varandra. Här vandrar du förbi platser som förekommer i Gustaf Frödings poesi och skröna.

Frödingleden sträcker sig mellan Kroppkärrssjön i Karlstad och Alsters herrgård. Längs leden finns fyra fågeltorn och flera trevliga rastplatser för vila.

Gustaf Fröding

Gustaf Fröding föddes 1860 på Alsters herrgård i Karlstad. Han var en svensk författare, journalist och poet. Fröding beskriver ofta den vackra värmländska naturen i sina dikter. Vackert väder är en av hans mest kända dikter som utspelar sig på en sommardag i Värmland, vid sjön Värmeln.

Alsters herrgård, Frödingledens enda ändpunkt

Alsters herrgård ligger i Alsterdalen som har ett ganska rikt djurliv. Här finns framför allt bäver och fåglar. Genom att vandra på Frödingleden i Karlstad får man en skön naturupplevelse.

Kroppkärrssjön, vandringsledens andra ändpunkt i Karlstad

Mitt i Karlstad men ändå naturnära ligger Kroppkärrssjön som är en fin fågelsjö med badplats, fågeltorn och grillplatser för glädje för många. Området är även populärt bland fritidsfiskare.

Vandringsleden vid Kroppskärrssjö i Karlstad

Göteborgsudden

I västra delen av Karlstad ligger Göteborgsudden, en väldig populär vandringsled i området. Någon gång under 1800-talet byggdes torpet Göteborg som udden fått namnet från.

Vänern

Göteborgsudden nås antingen med bil, bus eller cykel. Området är tillgänglighetanpassad som gör det möjligt att vandra med barnvagn eller rullstol. Längst ut på udden finns en spång över till en liten ö med en fantastisk utsikt mot Vänern, Sveriges största sjö.

Förbered dig för en fin vandring!

Under vandringen kan vädret vara växlande. Att klä dig lager på lager-principen rekommenderas. Bra att ha på dig vandringskängor med bra stöd för fotleden.

Du kommer att behöva en välpackad ryggsäck för dagstur med följande:

  • Mat och vatten
  • En termos med varm kaffe eller tea
  • Ytterplagg som ger skydd mot regn och vind
  • Plåster

Sist men inte minst, boka ditt hotellrum hos oss på Hotell Nova i Karlstad där du kan koppla av efter en skön vandring på någon av de vackra vandringslederna i Karlstad. Tänk på att direktbokning medför vissa förmåner.