Sevärdheter i Värmland som du inte får missa

Det finns så mycket att se och uppleva i Värmland. I denna artikel ger vi tips på flera spännande och unika sevärdheter i Värmland som du kan inspireras av.

Den monumentala sevärdheten i Värmland – Picassoskulpturen

Picassoskulpturen i Kristinehamn är en magnifik staty som ritades av Picasso och uppfördes av den norske konstnären Carl Nesjar. Skulpturen invigdes av författaren Bo Setterlind 1965.

Konstverket står öppet i en magisk skärgårdsmiljö på en klippa invid Vänern. Storleken på statyn och omgivningen tillsammans gör möjligt att den kan ses från långt håll och från olika sinvynklar.

Skulpturen är mycket större än man förväntar sig. Den är 15 meter hög och 35 ton. Pelaren har en diameter på 1,65 meter. På toppen av pelaren sitter två vinglar med en spännvidd av 6 meter. Det är intressant att skulpturen får olika mönster beroende på hur skuggan faller mot statyn.

Värmlands populäraste sevärdhet – Rottnerospark

En av Värmlands mest besökta sevärdheter är Rottnerosparken, en unik skulpturpark i Sunne. Parken är vacker, välskött och avkopplande med sina blommor, gröna ytor, byggnader och statyer.  Här finner man lugnet i vardagen.

Parkens grundare, Svante Påhlson byggde upp parken enligt beskrivningen om området som skrevs av Selma Lagerlöf i sin roman, Gösta Berlings saga.

Rottneros Park består av flertal olika miljöer och trädgårdsrum, så som Herrgården, Kungens Trädgård, Blomsterträdgården, Dianaparken, m.m. Runt varje byggnad finns växter och skulpturer som ger karaktär till de olika rummen.

I parken finns ett hundratal skulpturer och reliefer. De flesta av dem är verk av kända nordiska skulptörer från slutet av 1800 talet till mitten av 1900 talet.

Det är omöjligt att i ord beskriva parkens skönhet. Man måste uppleva själv den här sannolika sevärdheten i Värmland.

Glaskogens naturreservat – sevärdheten i Värmland för naturälskare

Glaskogen är Värmlands största naturreservat som omfattar 28 000 hektar av skogsmark i vildmarkskaraktär. Här finns en mängd sjöar med drickbart vatten.

Värmland är rik med vandringsleder vilket också gäller för Glaskogen. Naturreservatet erbjuder både längre och kortare vandringsturer för de som vill uppleva naturens sevärdheter på fötter. Alla vandringsleder är markerade med orange färg och med skyltar i korsningar. Utefter lederna ligger vindskydd, övernattningsstugor och rastplatser.

Att paddla över de rena sjöarna i Glaskogen och njuta av vad naturen har att erbjuda är enastående. Här finner du såväl kortare kanotleder på några timmar som längre turer med övernattning.

All praktisk information för att förbereda dig inför en resa finner du på Glaskogens hemsida.

Enastående sevärdhet – Värmlands Moose Park

Värmlands Moose Park i Ekshärad är en av de mest spännande sevärdheter i Värmland för älgälskare. Här kan man delta på en guidade tur i älgparken.

Genom älgsafari har man chansen att lära känna älgen på riktigt nära håll i sin naturliga lantmiljö. När älgarna står så nära förstår man verkligen hur stora de egentligen är och varför de kallas för skogens konung.

Höjdpunkten av turnén blir när man får möjlighet att mata och röra älgen. Det här är en upplevelse som inte liknar något annat.


Om du planerar att upptäcka sevärdheter i Värmland, boka din vistelse i god tid.  Varför inte hos oss, på Hotell Nova i Karlstad där vi erbjuder dig ett modernt och prisvärt boende med god service? Förresten finns det också mycket att göra i Karlstad, som du skulle kunna vara intresserad av.